Eutanasi: Det ensamma beslutet

som fattar ett beslut om huruvida eller när tiden är rätt för eutanasi är en av de svåraste saker som någon som älskar ett husdjur någonsin kommer att gå igenom. Till skillnad från mänsklig medicin är veterinärmedicinen tur att kunna lagligt erbjuda möjligheten att försiktigt avsluta lidande när det verkar inte finnas något hopp om återhämtning. Att fatta detta beslut för ett älskat husdjur kan vara irriterande så att det är nästan omöjligt för vissa husdjur.

Och även om det finns några riktlinjer som kan hjälpa till med beslutsprocessen, i slutändan kan ingen annan fatta detta beslut åt dig. Det är mellan dig och ditt husdjur.

Min personliga erfarenhet av att behöva fatta eutanasibeslutet

Jag har varit tvungen att fatta detta beslut tre gånger. I april 2000 förlorade Feebee sin kamp med lymfom. Efter att ha tolererat kemoterapi väl i nästan sju månader, avböjde han snabbt, och istället för att välja mer aggressiv kemoterapi och blodtransfusioner, vilket kan ha gett honom lite tid, väljer jag att släppa honom. Och Feebee, i en sista handling av ovillkorlig kärlek, tog beslutet ur mina händer: han dog i mina armar medan min veterinär var på väg till mitt hus.

De av er som läste Buckleys berättelse vet redan hur svårt mitt beslut var att låta Buckley gå i november 2008, då hennes allvarliga hjärtsjukdom förvärrades av flera andra problem. Jag höll förmodligen lite för länge med henne, men jag är nu i fred med mitt beslut. Hon dog också i mina armar, med min veterinärs milda hjälp.

Mitt svåraste beslut var det jag var tvungen att fatta i maj förra året, när Amber kom ner med en plötslig, allvarlig sjukdom. Hon var i intensivvård i fyra dagar, och hennes prognos var så dålig att jag bestämde mig för att fortsätta mer aggressiv behandling och tog henne hem. Jag tillbringade eftermiddagen med henne innan min veterinär kom till huset. Amber lade på mitt bröst och tittade rakt in i mina ögon när hon tog sitt sista, fridfulla andetag med min veterinärhjälp. Jag är fortfarande inte helt i fred med detta beslut, en del av mig kommer alltid att undra om jag gav upp för tidigt.

Hur bestämmer du när det är dags?

Det finns några markörer som kan användas som guider. Smärta är en av dem. Ingen husdjursförälder vill se ett älskat husdjur lida. Djur, särskilt katter, är mästare på maskeringsmärta, så det kan vara svårt att upptäcka. En annan markör är aptit. För de flesta husdjursvaktare är den första indikationen att något är fel vanligtvis när ett husdjur slutar äta. En tredje viktig markör är värdighet. Kan husdjuret fortfarande lindra sig på egen hand, eller behöver hon hjälp med urinering och avföring?

Dr. Alice Villalobos, grundare av Pawspice, ett hospice -program för husdjur, har utvecklat en kattkvalitetskala som kan hjälpa till att ta hand om givarna att bestämma livskvalitet baserat på kriterier som smärta, aptit, hygien och om antalet goda dagar uppväger det dåliga.

Varje relation är unik

Men beslutspunkter är inte den enda delen av ekvationen. Varje husdjur och varje relation mellan människa och djur är unikt. Det finns inget rätt svar. Och det är därför att göra detta beslut kan få dig att känna att du är ensam med detta fruktansvärda ansvar.

De känslomässiga aspekterna av att fatta eutanasi -beslutet kan vara oerhört komplicerat. Förutom kärleken till husdjuret, och rädslan för att förlora honom och inte kunna föreställa sig livet utan honom, kommer en vårdgivares tidigare erfarenhet av sjukdom och död, vare sig det är ett husdjur eller en människa, att påverka beslutet. Religiösa övertygelser kan också påverka beslutet.

Förnekande kan spela en viktig roll i processen. När de står inför svåra situationer är förnekande en naturlig försvarsmekanism som initialt räddar personen från ångest eller smärta. Att fastna i förnekande kan dock bli förlamande. När det gäller att hantera ett terminalt sjukt husdjur kan kärlek och förnekelse vara intrikat kopplat, och det kan ibland vara svårt att skilja en från den andra.

Ett ensamt beslut

Att fatta eutanasi -beslutet är ett ensamt beslut. Även om andra kan ge stöd och råd, i slutändan, kan ingen annan än husdjurets vårdgivare fatta detta beslut. Och det är där saker blir utmanande. Jag har för närvarande att göra med en situation där en klients katt har varit sjuk länge, men klienten är inte redo att fatta ett beslut. Hon har gått långt förbi scenen där jag skulle ha fattat beslutet om katten var min. Men samtidigt kan jag inte fel den här klienten för att jag inte kan fatta ett beslut: hennes katt, medan hon är medicinskt i mycket dålig form, svarar fortfarande på henne, fortfarande purrs för henne och äter fortfarande bra.

Ibland kan det vara svårt för en vårdgivare att verkligen se hur långt ett djur kan ha minskat. Att titta på ett husdjur försämras lite mer varje dag är svårt, men att se nedgången hända lite åt gången kan mata den naturliga mängden förnekande som de flesta människor har att husdjuret bara inte är så sjukt. Ibland tar det ett besök från någon som inte har sett husdjuret på ett tag för att få husdjurets vårdnadshavare att förverkliga jusnullnull

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post

Anaplasmosis in AnimalsAnaplasmosis in Animals

AddThis Sharing ButtonShare till FacebookFacebookFacebookShare till TwittertwittertwitterShare till PinterestPinterestPinterestShare till Moreaddthismore3 Anaplasmosis är en fästburen bakteriell infektion som vanligtvis bärs av hjortfästingar och överförs till hundar genom fästingbett. Kliniska tecken